Wat is een SSD?

SSD staat voor Solid State Drive en wordt net als een harde schijf gebruikt voor het digitaal opslaan van gegevens. Een SSD heeft geen bewegende onderdelen zoals de schijven van een hard diskdrive (HDD) maar maakt gebruik van flashgeheugen. Flashgeheugen wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in USB sticks en PDA's. SSD’s worden steeds populairder en zijn hard op weg de plaats van de HDD over te nemen. Of je nu een Notebook of Desktop koopt, de kans is groot dat daar al een SSD in zit. Veel (bestaande) Desktop PCs hebben ruimte voor een 3.5" HDD. Om daar toch een 2.5" SSD in te plaatsen zijn er SSD kits inclusief montage beschikbaar.

 

SSD's bij Simmcity.nl

Voordelen SSD


Voordelen van SSD zijn dat het besturingssysteem, programma’s, video, muziek, documenten en andere typen bestanden veel (tot ca. 10x) sneller worden geladen, er geen geluid geproduceerd wordt en beter bestand is tegen schokken dan een HDD. Bovendien wordt er minder energie verbruikt om data te lezen of te schrijven, zodat laptop of notebook langer gebruikt kan worden.


Nadelen SSD


De prijs per GB is aanzienlijk hoger dan de prijs per GB van een harde schijf. Anders gezegd kun je voor hetzelfde bedrag een HDD kopen die meer opslagcapaciteit biedt.
HDDs zijn verkrijgbaar met een opslagcapaciteit van 1 tot wel 10TB. SSDs voor de consument zijn wat beperkter en de “grootste” is 2TB. Maar.., voor privé en klein zakelijk gebruik is dit meestal toereikend.


Levensduur van SSD


Er bestaan veel misverstanden over de levensduur van SSDs. Er wordt onterecht gedacht dat die beduidend korter is dan de levensduur van een HDD. De levensduur van een SSD wordt bepaald door de hoeveelheid data en de intensiteit waarmee deze beschreven wordt. Dit is een kenmerk van ieder flashgeheugen dat nu eenmaal een beperkt aantal keren beschreven kan worden. Bij normaal gebruik gaat het consumenten SSD 3 tot 5 jaar mee in een notebook of desktop computer. Er zijn ook Enterprise klasse SSDs, die kunnen meer intensief beschreven worden. Dit, dankzij de aanwezigheid van ingebouwd “reserve” flashgeheugen. Enterprise klasse SSDs zijn duurder en bedoeld voor NAS, Servers en andere professionele toepassingen.

Snelheid SSD

De snelheid van een SSD is de belangrijkste reden om een SSD aan te schaffen. SSD’s hebben een hogere doorvoersnelheid dan harde schijven. En, de reactietijd (I/O snelheid aka IOPS) is ook veel beter omdat bij een HDD de data eerst onder de lees/schrijfkop terecht moet komen (= wachttijd) terwijl bij een SSD het onmiddellijk beschikbaar is.

Formaat en interface

SSDs zijn te verkrijgen in verschillende formaten en interfaces zoals:

2,5 inch

De meest bekende verschijning en er net zo uit ziet als de HDD in een notebook computer. De dikte is meestal 7mm (soms nog 9,5mm) en past dan in vrijwel alle notebooks. Dergelijke 2,5-inch SSDs hebben een SATA interface. Als het 2,5-inch SSD een SAS interface heeft dan is het een Enterprise klasse SSD en die kun je niet gebruiken in je laptop, notebook of desktop PC.

mSATA

mSATA hebben kleinere afmetingen dan de 2,5-inch SSDs en worden direct aangesloten in het mSATA slot van het moederbord dat zich in de PC en notebooks bevind. Bekijk voordat je een mSATA SSD aanschaft altijd eerst of het moederbord mSATA ondersteund.

M.2

Het M.2 formaat is net als mSATA een klein insteekkaartje dat in een M.2 slot in moederborden en laptops past. Het M.2 slot is er in meerdere typen aangeduid met o.a. 2260 en 2280 en zeggen iets over de afmetingen (resp 22 x 60mm en 22x 80mm) van het kaartje. M.2 SSDs zijn beschikbaar met een SATA of een PCIe interface en wordt bepaald door een uitsparingnokje in het M.2 slot en kaartje om verkeerd plaatsen te voorkomen. De PCIe variant kan een veel hogere doorvoersnelheid aan. Voordat je een M.2 SSD aankoopt moet je controleren of je PC een M.2 slot heeft voor SATA of PCIe.

PCI Express

SSDs in een PCI-Express (PCIe) uitvoering zijn insteekkaarten voor het PCIe slot. Over de PCIe bus zijn veel hogere doorvoersnelheden mogelijk dan via de SATA interface. Hier heb je baat bij als je een echte power user bent met veeleisende toepassingen zoals real-time videobewerking, intensieve database applicaties of high-end gaming. SSDs met PCIe worden het meest gebruikt in servers, workstations en NAS machines voor de zakelijke markt.

SSD kopen

Ben je op zoek naar een SSD van Kingston, Transcend, Crucial, Intel of Samsung? Om ons gehele aanbod van SSD's te bekijken klik hier.

Populaire SSDs

De instapcapaciteit is ca. 120 GB, meest populair zijn de 250GB modellen in het 2,5-inch formaat met een SATA-III (6Gb/s) interface. Bijvoorbeeld:

 

Kingston SSDNow UV400 - 240GB


ca. € 60,-

Crucial BX200 – 240GB


ca. € 68,-